Wat doet een ritueelbegeleider?

Ritueelbegeleider

Een ritueelbegeleider ondersteund jou met het markeren van een belangrijk punt in jouw leven. Hierbij kan je denken aan een geboorte, een doop, afscheid nemen/loslaten of een nieuw seizoen of volle maan. Door middel van een ritueel wordt er stilgestaan bij een belangrijk moment in je leven. Soms vliegt het leven aan ons voorbij en geven we niet de aandacht of verwerking dat een gebeurtenis verdiend of nodig heeft. Een ritueelbegeleider helpt jou om aanwezig te zijn bij dit moment. Door middel van materiele of fysieke handelingen maakt je het moment memorabel en symbolisch.

Op zoek naar een ritueelbegeleider?

De reden waarom jij op zoek bent naar ritueelbegeleiding kan dus voor iedereen anders zijn. Sommige ritueelbegeleiders zijn gespecialiseerd in uitvaarten en afscheid nemen van dierbaren. Waar een uitvaartbegeleider alle dingen regelt die nodig zijn voor de uitvaart, helpt een ritueelbegeleider jou om emotioneel stil te staan bij dit afscheid. Dit helpt jou bij het rouwproces. Het kan erg lastig zijn dit mentaal en emotioneel te verwerken, maar door middel van rituelen leer je in contact te komen met je lichaam en emoties zodat je dit een plek kunt geven.

Wat zijn voorbeelden van rituelen?

Zoals aangegeven kunnen de thema’s van rituelen erg verschillen. Dit heeft dus ook invloed op de manier waarop het ritueel wordt uitgevoerd. Bij een rouwverwerking ritueel kan je bijvoorbeeld denken aan bloemen en kaarsen plaatsen bij een altaar of urn. Wanneer je een verbroken relatie wil verwerken, kan je bijvoorbeeld een persoonlijke brief schrijven, en deze verbranden of begraven. Deze lichamelijke handeling hebben ook effect op jouw emotionele gestel. Zo kan je op een bijzondere manier aan verlies situaties werken. Een ritueelbegeleider kan jou ook begeleiden bij een nieuw begin. Met een volle maan ritueel kan je bijvoorbeeld edelstenen opladen voor nieuwe energie en intenties voor de nieuwe maan(d) gezet worden om bewust te leven. Zo kan je je intenties opschrijven en onder het maanlicht leggen voor bekrachtiging. Zo markeer je een nieuw begin waar je bewust en positief instapt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.