Wat is kinesiologie?

Kinesiologie

Als je het woord opsplits heb je kines en ologie. Als je dit samenvoegt heb je kinesiologie. Dat komt van het griekse woord kinese. Dat betekent bewegen. Ologie betekent gedachte of rede. Dus eigenlijk waarom en hoe jij en ik bewegen. Het is de bewegingsleer die dagelijks wordt toegepast. Deze houdt zich bezig met de motoriek van mensen en hun lichaam.

Waar is bewegingsleer op gebaseerd?

Kinesiologie is gebaseerd op biomechanica en anatomie. Ook wordt er gekeken naar het menselijk lichaam. Dit samen geeft een goede basis voor veel onderzoeken. Zo wordt er gekeken naar hoe je lichaam zich evalueert. Ook wordt er gekeken naar hoe het lichaam beweegt. Je lichaam functioneert anders dan bij andere mensen. Naar deze verschillen wordt ook gekeken. Tot slot wordt er gekeken naar de lichamelijke prestaties van de mens. 

Centrale zenuwstelsel

Het centrale zenuwstelsel wordt ook bestudeerd bij kinesiologie. Dit wordt ook wel afgekort naar CZS. Onderdeel van het centrale zenuwstelsel of CZS zijn de hersenen en het ruggenmerg. Als je ontwikkelt in de de baarmoeder, dit wordt ook wel de embryonale ontwikkeling genoemd. Krijgt het centrale zenuwstelsel vorm. Er ontstaat dan een buisvormige structuur. Dit wordt de neurale buis genoemd. In het Latijns is dat de Tubus Neuralis. Vanuit die neurale buis ontstaan drie delen van de hersenen. Dat zijn de voorhersenen, de achterhersenen maar ook de middenhersenen. Dit legt de basis voor de menselijke hersenen. Vervolgens groeien uit de voorhersenen de eind- en tussenhersenen. De achterhersenen worden opgedeeld in de achter hersenen en het zogeheten verlengde merg. De midden hersenen blijven hetzelfde in deze ontwikkelingsfase.

Acupunctuur

Acupunctuur is een van de behandelmethodes die wordt gebruikt in de kinesiologie. Acupunctuur komt van de Latijnse woorden acus en pungere. Acus betekent naald en pungere betekent steken. Dus eigenlijk een naald ergens in steken. Acupunctuur is door Westerse landen overgenomen uit de oude Chinese geneeskunde. In het lichaam zitten meerdere acupunctuurpunten. Op deze acupunctuurpunten worden naalden in het lichaam gestoken. Op deze manier kan je pijn worden verlicht. Welke acupunctuurpunten geactiveerd moeten worden is afhankelijk van waar je pijn hebt of waar je last van hebt.Of acupunctuur echt werkt is een discussie onderwerp. Veel mensen zeggen dat acupunctuur hun erg veel geholpen heeft. Wetenschappelijk onderzoek kan geen verklaring vinden voor de werking van acupunctuur. Hierdoor wordt acupunctuur niet als officiĆ«le  medische behandeling gezien. Het effect dat iemand merkt na een acupunctuurbehandeling, wordt het placebo effect genoemd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *